Ako funguje platenie šekov mobilom

8. júna 2012, pcsernak, Nezaradené

Slovenská sporiteľňa vie svojich klientov aj potešiť. Aspoň mne urobila radosť aplikácia Skener, ktorá je už niekoľko mesiacov k dispozícii v Google play. Umožňuje platiť šeky bez toho, aby ste ich museli opisovať do počítača či do mobilného telefónu.

Po nainštalovaní a prvom otvorení aplikácie sa vám zobrazí, že nemáte uložené žiadne položky. Cez menu kliknete na tlačítko Pridať, čím sa zapne fotoaparát. Ten stačí následne namieriť na čiarový kód na poštovej poukážke. Telefón kód oskenuje, vďaka čomu načíta všetky potrebné informácie k realizácii platby.

Po zoskenovaní je dobré všetky údaje skontrolovať, či sa načítali korektne. Môže sa totiž stať, že v čiarovom kóde nie sú uvedené všetky údaje ako variabilný symbol či špecifický symbol. Šek od poisťovne Union, ktorý som týmto spôsobom uhradil, však všetky údaje obsahoval.

 

Následne je potrebné vybrať si účet, z ktorého platbu uskutočníte. Kliknete na Vyberte si účet a otvorí sa vám nové okno, do ktorého zadáte svoje prihlasovacie údaje do internetbankingu.

Po prihlásení sa znovu zobrazí predchádzajúca obrazovka s tým, že je v nej už uvedené, z akého účtu budete daný šek platiť.

Potom už len stačí kliknúť na tlačidlo Odoslať. Po zadaní platby vám príde sms kód, ktorý opíšete do okienka.

Po potvrdení sa platba zrealizuje. Šek, ktorý naskenujete, zostane uložený vo vašom telefóne pokiaľ ho nezmažete. Ak pravidelne platíte šekom tomu istému prijímateľovi rovnakú sumu, nemusíte nabudúce šek už snímať, stačí si otvoriť už skôr naskenovaný šek a platbu môžete znovu odoslať.

Záver: Ak platíte svoje šeky cez internet banking, táto aplikácie vám dokáže ušetriť zopár minút. Nemusíte údaje zo šeku opisovať, ale telefón si ich načíta sám z čiarového kódu. Nemusíte sa preto obávať, že by ste spravili preklep. Pred potvrdením platby som však pre istotu skontroloval, či tento preklep nespravil telefón. Samozrejme rovnako ako pri internet bankingu si ani pri platení mobilom neporadíte bez pripojenia na internet. Ak na potvrdzovanie platieb využívate GRID kartu, musíte si najprv aktivovať potvrdzovanie platieb sms kódom. Kódy z GRID karty sa totiž do aplikácie nedajú zadať.