Forint prudko posilnil. Aspoň podľa maďarského čašníka

11. mája 2012, pcsernak, Nezaradené

Ak pôjdete z Budapešti do Bratislavy po diaľnici a na 43. kilometri uvidíte túto reštauráciu, radšej dupnite na plyn a v žiadnom prípade nazastavujte. My sme to žiaľ neurobili.

Reštaurácia sa nachádza približne na 43. kilometri diaľnice z Budapešti do Bratislavy pri čerpacej stanici OMV.

Čašník nás po príchode najprv pekne privítal a usadil na terase. Z jedálneho lístka sme si objednali jedlo a pitie. Potom ako nám priniesol nápoje, som sa ho pre istotu išiel spýtať, či sa tu dá platiť kartou. Na dverách boli síce nálepky, ktoré možnosť platby kartou potvrdzovali, ale predsa len sme boli v cudzine a forinty sme nemali. Čašník sa usmial a povedal, že kartou platiť nemôžeme. Ale bez problémov od nás zoberie eurá.  Za guláš, kebab, colu a jablkový džús so sódou máme zaplatiť 21 eur.

Keďže sa nám to zdalo veľa, podľa jedálneho lístka sme si vyrátali, že by sme mali platiť asi 15 eur. Čašníka sme sa preto spýtali, aký kurz pri prepočte na eurá použil. Vraj 240 forintov za jedno euro. Taký kurz sme odmietli akceptovať a povedali sme mu, že zaplatíme teda za pitie, ktoré nám už priniesol a ideme preč. Chcel vedieť, aký kurz by sme si predstavovali. Povedali sme mu, že 280 forintov za euro. Najprv sa smial, potom sa pýtal, či dobre počul. Vraj oficiálny kurz je 260 forintov za euro, a v bankách za jedno euro dostaneme 240 forintov. V skutočnosti v deň našej návštevy bol kurz podľa Európskej centrálnej banky 286,46 forintu za jedno euro.

Tie nálepky sem asi v noci nalepil nejaký záškodník.

Naďalej sme trvali na tom, že pri takomto kurze za jedlo platiť nebudeme. Na mobile preto začal hľadať, aký je súčasný kurz, aby nám dokázal svoju pravdu. Našiel, že nejaká maďarská banka predáva forinty pri kurze 275 forintov za euro. Následne priniesol jedlo. Povedali sme, že nech ho odnesie, my to platiť nebudeme. Vraj zavolá políciu. Túto možnosť sme privítali, pretože ak má na dverách uvedené, že sa tu dá platiť kartou a v skutočnosti sa nedá, nemôže na tom ešte aj zarábať, respektíve okrádať zákazníkov.

Polícia sa však nekonala. Namiesto toho prišla jeho kolegyňa s bločkom a našu útratu prepočítala kurzom 275 forintov za euro (ak by sme platili kartou, kurz by bol 282,86 eura). A keďže nás neokradli na výhodnom kurze, naúčtovali nám chlieb ku gulášu za 450 forintov a servis za ďalších 460 forintov. Ešteže sme nemuseli platiť 200 forintov za WC, keďže hostia reštaurácie ho môžu využiť bezplatne.

A na dôvažok pokladničný blok vyzerá tak, že ak by si ho niektorý podnikateľ dal do nákladov a daňovému úradu tvrdil, že nakúpil kancelárske potreby, myslím, že by mu to daňováci museli uznať. Ak by im teda neprekážalo v názve firmy slovo Gastro. Pretože nič iné nesvedčí o tom, že sme platili za jedlo.

Za čo to vlastne platíme?