Založ si blog

O2 pýta od klienta tisíc eur, v Orangei by zaplatil 60

Markovi sa vďaka mobilnému internetu výrazne predražila jeho dovolenka vo Francúzsku a Švajčiarsku. Ako zákazník O2 si vo Francúzsku aktivoval službu EU Internet, ktorá ponúka 25 MB dát v krajinách Európskej únie za dve eurá na deň. Potom, ako odišiel z Francúzska do Švajčiarska, už internet nepožíval. Jeho smartfón sa však sám pripájal na internet, aktualizoval aplikácie, sťahoval emaily, či odosielal fotky. To všetko za cenu 9 eur za jeden megabajt. Po necelých dvoch dňoch sa mu telefonicky ozval operátor. Do troch dní mal zaplatiť zábezpeku tisíc eur, inak ho odpoja. Toľko totiž minul za dáta vo Švajčiarsku.

Podľa internetovej stránky operátora však O2 ponúka ochranu proti takémuto nevedomému pripájaniu mobilu k internetu. „Služba Roaming Datalimit slúži na to, aby chránila zákazníkov pred vysokými faktúrami za spotrebu dát v zahraničí. Je aktivovaná všetkým zákazníkom automaticky a je bezplatná,“ píše sa na internetovej stránke operátora. Podstatou tejto služby je to, že po prečerpaní 40 eur za dáta v roamingu pošle operátor zákazníkovi varovnú SMS. Ak chce klient naďalej čerpať dáta, musí mu poslať potvrdzujúcu SMS. V prípade, že ju nepošle, operátor zastaví prenos dát po minutí 50 eur.

Lenže to neplatí, ak máte aktivovanú službu EU Internet. Na internetovej stránke v sekcii venovanej službe Roaming Datalimit sa o takejto podmienke nedozviete nič. Táto informácia uvedená pri popise služby EU Internet: „Aktiváciou služby EU Internet dochádza k deaktivácii služby Roaming Datalimit.“ Táto deaktivácia je platná aj vtedy, ak klient využíva roaming mimo krajín Európskej únie a má zároveň zapnutú službu EU Internet.

Operátor vďaka tomu mohol klientovi za každý megabajt prenesených dát vo Švajčiarsku účtovať cenníkovú cenu deväť eur bez toho, aby mal stanovený nejaký maximálny limit. V porovnaní s Orangeom a Telekomom si však O2 pýta za dáta vo Švajčiarsku viac. Orange zaradil Švajčiarsko do prvej zóny spolu s krajinami Európskej únie, v ktorých je cena roamingu regulovaná. Za jeden megabajt dát vo Švajčiarsku si tak účtuje, rovnako ako v krajinách únie, 54 centov. Telekom si zase pýta za dáta vo Švajčiarsku 2,7054 eura.

To znamená, že ak Marek minul za dáta vo Švajčiarsku tisíc eur, preniesol približne 111 megabajtov dát. V prípade, že by bol klientom Orangeu, zaplatil by za takéto množstvo dát 60 eur. V Telekome by ho tento výlet vyšiel na 300 eur.

Mall. sk ma obral o sto eur

01.12.2014

Kúpil som si televízor v Mall.sk. Vybral som si Philips. O výbere rozhodlo aj to, že do konca októbra mal Philips akciu, v rámci ktorej sľuboval vrátiť sto eur z kúpnej ceny. Stačilo sa zaregistrovať a poslať oskenovaný pokladničný blok alebo faktúru. Akcia platila do 31. októbra a zaregistrovať sa bolo treba do konca novembra. Keďže bol televízor na sklade, nechal som to na [...]

Allianz nechce preplatiť varnú dosku, pretože nemáme poistené sklo

22.11.2012

Pred asi tromi mesiacmi som otvoril kuchynskú skrinku, z ktorej vypadol pohár. Spadol na roh sklokeramickej varnej dosky, ktorá praskla. Nevadí, máme predsa poistenú domácnosť v Allianzi. Minulý týždeň som sa konečne odhodlal poistnú udalosť nahlásiť. Dnes som dostal odpoveď z poisťovne: „Vážený pán Mgr. Csernák, dňa 14.11.2012 ste nám oznámili škodu, ktorá Vám [...]

Na päťpercentnom úroku nezbohatnete

19.09.2012

Prima banka sa snaží všetkými silami získať nových klientov. Najnovšie ponúka až 5-percentný úrok na Sporení k Osobnému účtu. Aj keď ide o vysoký úrok, nemožno ho porovnávať s klasickými termínovanými vkladmi, kde sporitelia môžu 5-percentný úrok len závidieť. Pri termínovanom vklade na jeden rok, 18 mesiacov i dva roky možno v súčasnosti získať [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 81564x
Priemerná čítanosť článkov: 7415x

Autor blogu

Kategórie