Založ si blog

Na päťpercentnom úroku nezbohatnete

Prima banka sa snaží všetkými silami získať nových klientov. Najnovšie ponúka až 5-percentný úrok na Sporení k Osobnému účtu.

Aj keď ide o vysoký úrok, nemožno ho porovnávať s klasickými termínovanými vkladmi, kde sporitelia môžu 5-percentný úrok len závidieť. Pri termínovanom vklade na jeden rok, 18 mesiacov i dva roky možno v súčasnosti získať maximálny úrok 3,7 percenta ročne.

Porovnávať sporenie od Prima banky sa nedá ani s bežnými sporiacimi účtami. Tie totiž slúžia na odloženie peňazí, ktoré aktuálne nepotrebujeme s tým, že nám banka vyplatí vyšší úrok, ako keby sme ich nechali ležať na bežnom účte. Úroky na sporiacich účtoch sa pohybujú okolo dvoch percent. Ak by sme si chceli vybrať predčasne úrok z Prima banky, prídeme o všetky úroky.

Sporenie k Osobnému účtu od Prima banky predstavuje pravidelné sporenie. Klient si na začiatku vyberie, akú sumu bude mesačne sporiť (15 až 150 eur mesačne) a ako dlho si bude sporiť (12, 18 alebo 24 mesiacov). Výšku ani dĺžku sporenia nie je neskôr možné zmeniť. Podobný produkt ponúka Slovenská sporiteľňa, pri nej však nie je určená dĺžka sporenia, klient môže zároveň meniť výšku sumy, ktorú sporí a banka umožňuje dávať aj mimoriadne vklady. V súčasnosti sporiteľňa ponúka na tomto sporení dvojpercentný úrok, pričom verní klienti dostanú o pol percenta viac.

Takže koľko v skutočnosti môžete zarobiť na päťpercentnom úroku od Prima banky? Keďže ide o ročný úrok, za prvý rok získate celých päť percent len z prvého vkladu. Keďže ďalšie vklady sa budú úročiť kratšie ako jeden rok, dostanete z nich vždy len pomernú časť týchto piatich percent. V prípade, že si niekto vyberie sporenie na dva roky, má výhodu v tom, že v druhom roku sa mu celými piatimi percentami zhodnotí celý vklad, ktorý urobil v prvom roku. Z peňazí, ktoré bude na sporenie vkladať v druhom roku, dostane úrok na základe toho, ako dlho budú peniaze na účte ležať.

Ak si niekto vyberie najnižší možný vklad vo výške 15 eur na jeden rok, zarobí celkovo po zdanení 3,95 eura. Ak si bude mesačne odkladať 50 eur, jeho čistý zisk dosiahne 13,16 eura a pri maximálnom mesačnom vklade 150 eur, zarobí na úrokoch 39,49 eura.

Kto si založí sporenie na dva roky a mesačne naň bude vkladať 15 eur, získa na úrokoch po zdanení 11,24 eura. Ak si bude sporiť 50 eur mesačne, zarobí 34,46 eura a pri 150-eurovom sporení bude jeho čistý zisk 112,39 eura.

Človek, ktorý si založí sporenie na jeden rok, pričom bude vkladať mesačne 150 eur, celkovo na toto sporenie vloží 1 800 eur. Na úrokoch pritom zarobí 39,49 eura. V prípade, že má niekto k dispozícii hneď na začiatku 1 800 eur a vloží ich do banky na ročný termínovaný vklad s úrokom 3,7 percenta, zarobí na úrokoch 54 eur. Pri trojpercentnom úroku by zarobil 44 eur. Tri percentá na termínovanom vklade v súčasnosti ponúkajú tri banky a 3,7 percenta jedna banka. Pre ľudí, ktorí majú na začiatku k dispozícii celú sumu, je preto výhodnejšie, ak ju vložia na termínovaný vklad namiesto toho, aby ju postupne posielali na sporenie.

Na rozdiel od termínovaných vkladov, je pri sporení od Prima banky dôležité, že sa otvára len k Osobnému účtu. Za jeho vedenie si banka účtuje 3,90 eura mesačne. Za rok tak klient zaplatí za vedenie účtu 46,80 eura, čo je viac, ako možno získať na ročnom sporení pri maximálnom mesačnom vklade. Kto si bude sporiť dva roky maximálnu sumu, zarobí na úrokoch viac, ako zaplatí na poplatku. Banka síce umožňuje znížiť si poplatok za vedenie účtu až na nulu, ale podobnú možnosť ponúkajú aj iné banky.

Klienti, ktorí majú k dispozícii viac peňazí, si môžu v Prima banke založiť až tri rôzne sporiace účty. Vďaka tomu môžu získať na úrokoch viac, ako zaplatia na poplatkoch.

Pozn.: Výsledný vyplatený úrok sa môže mierne líšiť.

Mall. sk ma obral o sto eur

01.12.2014

Kúpil som si televízor v Mall.sk. Vybral som si Philips. O výbere rozhodlo aj to, že do konca októbra mal Philips akciu, v rámci ktorej sľuboval vrátiť sto eur z kúpnej ceny. Stačilo sa zaregistrovať a poslať oskenovaný pokladničný blok alebo faktúru. Akcia platila do 31. októbra a zaregistrovať sa bolo treba do konca novembra. Keďže bol televízor na sklade, nechal som to na [...]

O2 pýta od klienta tisíc eur, v Orangei by zaplatil 60

15.08.2013

Markovi sa vďaka mobilnému internetu výrazne predražila jeho dovolenka vo Francúzsku a Švajčiarsku. Ako zákazník O2 si vo Francúzsku aktivoval službu EU Internet, ktorá ponúka 25 MB dát v krajinách Európskej únie za dve eurá na deň. Potom, ako odišiel z Francúzska do Švajčiarska, už internet nepožíval. Jeho smartfón sa však sám pripájal na internet, aktualizoval [...]

Allianz nechce preplatiť varnú dosku, pretože nemáme poistené sklo

22.11.2012

Pred asi tromi mesiacmi som otvoril kuchynskú skrinku, z ktorej vypadol pohár. Spadol na roh sklokeramickej varnej dosky, ktorá praskla. Nevadí, máme predsa poistenú domácnosť v Allianzi. Minulý týždeň som sa konečne odhodlal poistnú udalosť nahlásiť. Dnes som dostal odpoveď z poisťovne: „Vážený pán Mgr. Csernák, dňa 14.11.2012 ste nám oznámili škodu, ktorá Vám [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 81563x
Priemerná čítanosť článkov: 7415x

Autor blogu

Kategórie